Ademhalingskinesitherapie
Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie heeft tot doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucus (slijm) en een rustige ademhaling mogelijk te maken. Dit doen we via autogene drainage en ademhalingsverdieping.
Zowel baby’s, kinderen en volwassenen kunnen wij helpen om hun slijmen kwijt te geraken.
Luchtwegen die vol zitten met slijm kunnen niet optimaal genezen. Lucht komt onvoldoende op plaatsen waar slijm zit, de (geïnfecteerde) slijmen zelf zorgen voor uitbreiding van de infectie en de slijmerige, warme, vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem voor nieuwe virussen/bacteriën die toekomen. Een vicieuze cirkel die aangepakt moet worden…
Bij volwassenen of oudere kinderen wordt actief gevraagd om de ademhaling te moduleren. Dit onder andere door traag in te ademen, waardoor de lucht zich beter verdeelt in de longen en zo achter het slijm kan gebracht worden. Door traag uit te ademen wordt het slijm van de kleine luchtwegen naar de grote luchtwegen gebracht. Door snel uit te ademen (huffen of hoesten) wordt het slijm van de grote luchtwegen naar de mond gebracht.
Jonge kinderen zijn niet in de mogelijkheid om hun ademhaling zelf aan te passen, hierbij worden passieve technieken (geassisteerde autogene drainage) gebruikt. Door met de handen druk op de borstkas uit te oefenen, word het kind verplicht om op een lager niveau te ademen. Door ritmisch op en neer te bewegen op een zitbal, bouncing, creëren we eveneens een snellere en regelmatige uitademhaling. Hierdoor komen de slijmen los. Oudere kinderen kunnen deze dan ophoesten, baby’s zullen na het hoesten de slijmen inslikken
Efficiënte en frequente neusspoelingen kunnen helpen het genezingsproces te versnellen én ze kunnen nieuwe infecties voorkomen. De meeste luchtweginfecties starten immers in de neus. Het geïnfecteerde slijm in de neus zorgt meestal pas daarna voor een besmetting van keel, luchtwegen, oren (vnl bij kinderen), … Heel regelmatig de neus efficiënt spoelen kan een heel groot verschil maken, zeker bij baby’s en kinderen, maar ook bij volwassenen met vaak terugkerende luchtweginfecties. Dit zeer eenvouding middel kan een wereld van verschil maken.
Soms wordt gebruikt gemaakt van hulpmiddelen zoals PEP-masker en/of flutter voor het openzetten van de luchtwegen. Je gaat tegen een weerstand uitademen zodat de druk in je longen vergroot en je longen meer opengezet worden.